image

Končni izdelek

Violina v ateljeju Oreski nastanke kot produkt starodavnih načel in osnov izdelave, dolgoletnih raziskav g. Oreškija na področju razumevanja lesa in njegovih lastnosti ter kot posledica izpopolnjevanja tonalnih kvalitet vseh elementov violine. Rezultat se vidi v obliki inštrumenta, ki poseduje močan ter topel zvok, ki obdrži svojo jakost v obliki močno definiranih valov, ki poskrbijo, da violina deluje odlično v večjih halah in dvoranah in je tako z svojimi lastnostmi najbolj primerna za solo violiniste.

Potrpežljivost in natančnost

Vendar pa sta za izdelavo inštrumenta na tem nivoju potrebna potrpežljivost in natančnost. Izdelava se začne z različnimi stopnjami procesa obdelave lesa. Les se skozi naraven proces razvit v ateljeju Oreski izpopolnjuje po natančno dodelani časovnici nekaj več kot 10 let. V tem času g. Oreški pridobi les, katerega tonalna kvaliteta je na zelo visokem nivoju.

Zvok violine

Na tej točki je zvok končnega produkta že dodobra določen, vendar pa g. Oreški preostali čas, v katerem dela z nastavitvami dodatkov na violini, porabi za modificiranje lastnosti zvoka, do te mere, da dobi violina unikaten ter prepoznaven zvok, ki se razlikuje od drugih in ki s svojimi lastnosti ugaja le določeni popoulaciji violinistov.